Argentinië: Mapuche indianen houden optocht van 800 kilometer

Publicado: 22 abril 2017 en Argentina, Mapuche, Marcha, Nederlands, Puel Mapu
Etiquetas:, , , , , ,

De oorspronkelijk bewoners van Argentinië, de Mapuche houden een optocht van 800 kilometers, vanaf de Andes gebergte tot aan de kust. De optocht begint in Bariloche en zal eindigen in Viedma op maandag 24 april.

Met deze optocht willen zij aandacht vragen voor het land verlies en de invoering van een nieuwe land wet: «Nuevo código de tierras». De Mapuche vrezen dat hierdoor hun land en omgeving wordt vernietigd.

No al nuevo codigo de tierras

Hugo Aranea van het Consejo Asesor Indígena (CAI):
«Deze nieuwe wet bedreigt niet alleen de gebieden van de Mapuche en de Tehuelche maar ook de samenleving als geheel». Hier wordt gedacht aan fracking, mijnbouw en olieprojecten, evenals de bouw van faciliteiten voor massatoerisme volgens Aranea.

Onder het motto «We zijn Levend, daarom marcheren wij» willen de Mapuche bij aankomst een petitie aanbieden aan de regionale overheid waarbij de volledige erkenning van het Mapuche-volk wordt geëist, tevens het terug draaien van de wetgeving die de regering net naar het Congres heeft gestuurd zonder de Mapuche hierbij te betrekken of te informeren.

Mapuche optocht van +800 Km.

Bronnen;
http://www.mapuche.nl/

TeleSurTV:
https://t.co/7KivIARzXD

Barilocheopina:
http://iturl.nl/snEk_LW

http://argentina.indymedia.org/news/2017/04/905795.php

Lees ook: http://www.ilo.org/

Los comentarios están cerrados.